Familie på strand i Grenaa, Djursland

Djursland - Het wildste stukje Denemarken

Djursland is een kleine regio van 50 bij 50 km, maar toch vind je er ongelooflijk veel unieke natuurgebieden en populaire attracties. Djursland is zo’n gebied waar je geweest móét zijn.

Belevenissen op hoge snelheid

Ga naar Djurs Sommerland en stap in de grootste achtbanen van Denemarken. Geniet ook van meer dan 60 leuke attracties voor het hele gezin. In Randers Regnskov, Ree Park Safari, Skandinavisk Dyrepark en Kattegatcentret kun je heel dicht bij de spannende wereld van de dieren komen. Djursland heeft ook interessante musea en je kunt je smaakpapillen van unieke producten laten genieten.

Hier, op de Neus van Jutland – in het eerste park bij het Kattegat – kun je van alles beleven en de tijd van je leven hebben. Dit is Denemarken op zijn best.

Gezellige stadjes en een betoverende natuur

Ga shoppen in het uiterst charmante Ebeltoft, ervaar de grootse natuur in het Nationale Park Mols Bjerge en sluit de dag af op een van de vele kindvriendelijke stranden langs de 250 km lange kust. Kust, strand en natuur zijn er het hele jaar en bezorgen je blozende wangen en een gevoel van vrijheid. Een heel veel frisse lucht.

In Djursland kom je ogen te kort, want samen met het hele gezin valt er heel veel te genieten.

Dyrepark, Sommerland, Regnskov og Akvarium

Topattracties in Djursland

Op zoek naar spanning, spel en plezier voor het hele gezin? Verheug je dan maar op de grootste achtbanen van Denemarken, het reusachtige zwemparadijs Vandland en de meer dan 60 attracties voor jong en oud. Kom zelf ervaren waarom Djurs Sommerland al 4 jaar op rij is uitgeroepen tot het beste pretpark van heel Scandinavië, en probeer Tigeren – de Tijger – de wildste nieuwe attractie en de grootste Gyro Swing van het hele land. Welkom in Djurs Sommerland – het grootste pretpark van Scandinavië. 

Ervaar het sprookjesachtige regenwoud. In Randers Regnskov word je overstelpt met indrukken dankzij de unieke natuur die je hier kunt ervaren. De lucht is er het hele jaar door warm en vochtig en zit vol geluiden van het sprookjesachtige dierenleven dat je er tegenkomt. In de bomen zie je spelende apen, papegaaien vliegen hoog onder de indrukwekkende koepels, en dat allemaal terwijl de luiaards rustig een dutje doen. 

Huiver wanneer de enige zandtijgerhaai van Denemarken zijn tanden laat zien. Laat je ontroeren door de schattige zeehonden, roei in een kajak op de ijszee en geef gas op de waterspeelplaats. Belevenissen binnen en buiten, je raakt helemaal in de ban van het water! In het Kattegatcentret raak je helemaal in de ban van het water. 

Het grootste safaripark van Djursland, Ree Park Safari, is in meerdere opzichten een ervaring voor het leven. Op je reis door de vier werelddelen van het park kom je een wereld vol fascinerende dieren tegen. Omringd door prachtig natuurschoon hebben de dieren volop ruimte om te bewegen en zich te gedragen zoals in de vrije natuur. We hebben het welzijn van de dieren hoog in het vaandel staan en elke dag weer zijn er tal van leuke en spannende activiteiten voor jou en je gezin. Als je het park bezoekt, help je ook mee aan het behoud van bedreigde diersoorten, en zorg je ervoor dat er aandacht blijft voor stroperij en natuurbehoud. Dat maakt je ervaring nóg groter. 

In de dierentuin Skandinavisk Dyrepark leiden Scandinavische dieren een fantastisch leven. Midden in Djursland ligt het meest natuurlijke dierenpark van Denemarken, met meer dan voldoende ruimte voor zowel mens als dier. De dieren komen altijd het eerst, en als bezoeker heb je vanaf lange loopbruggen die door de fraaie Deense natuur slingeren een unieke kans om heel dicht bij de dieren te komen.

Lees hier meer

 

Gammel Estrup - Danmarks Herregårdsmuseum, Djursland

Tijd voor twee – met museumbezoek, wandelingen in de natuur en lekker eten

Er zijn vele mogelijkheden om in Djursland van het goede leven te genieten, want je hebt hier ongerepte natuur en uiterst charmante steden. Ga shoppen in de vele speciaalzaken in o.a. Ebeltoft en Grenaa. Dit zijn oude Deense handelssteden met gezellige pleinen, straten en stegen. Als je graag wilt zien hoe het leven er in de Vikingtijd, de steentijd, de jaren vijftig of in de achttiende eeuw op kastelen en landgoederen uitzag, of wanneer je meer wilt weten over de jacht, de landbouw, de bossen en het eten, dan vind je in Djursland een uitgebreide keur aan musea. 

Lees meer over alle mogelijkheden als je zin hebt in een minivakantie of een weekendje weg met je partner

 

Specialforretning i Ebeltoft, Hos Walter, Djursland

Proef Djursland

Djursland is een voorraadkamer die bol staat van voortreffelijke producten van de hand van gepassioneerde mensen met hart voor de zaak. Dit is een waar paradijs voor iedereen die op zoek is naar echte ervaringen met lekkernijen uit de omgeving. En niet in de laatste plaats naar levensmiddelen van hoge kwaliteit.

Bekijk hier een selectie van cafés, producenten die lokale grondstoffen gebruiken, e.d.

 

Udflugt i Nationalpark Mols Bjerge, Trehøje Djursland

De charme van de natuur

Het is bijna onmogelijk om geen bezoekje aan de fraaie kust te brengen. Je vindt hier krijtwitte zandstranden met duinen en zandgronden, beschutte baaien waar je rustig pootje kunt baden en de majestueuze kalkkliffen bij Karlby en Sangstrup. In Naturpark Randers Fjord heerst een bijzondere sfeer, want hier ontmoet de fjord de zee en hier wacht een natuurlijke adempauze. Als grootste schiereiland van Denemarken heeft Djursland een heel lange kustlijn. Voor badgasten en fossieljagers is dit het neusje van de zalm. Hier vind je ook de coulissen voor rustige wandelingen bij zonsondergang. Er zijn tal van charmante, gezellige jachthaventjes. In de haven van Grenaa kun je heerlijk eten, net als in Ebeltoft, met uitzicht op de Deense heuvels achter de baai, of bij het magische licht van de noordkust. 

Je kunt ook een bezoek brengen aan het meest weergaloze landschap uit de ijstijd dat in Denemarken te vinden is: in het Nationale Park Mols Bjerge, dat heel geschikt is om wandelingen te maken tussen wilde paarden, af te dalen in spectaculaire doodijsgaten en te lopen over warme, zonnige weidegronden met grazende runderen.

Djursland stuurt je ook regelrecht terug in de tijd met historische monumenten uit de steentijd en de bronstijd, zoals die bij Tustrup. 

In Ebeltoft vind je een van de best bewaarde stadskernen van het land. In de kastelen Gammel Estrup, Rosenholm, Sostrup en Møllerup Gods valt van alles te beleven: je kunt in de geschiedenis duiken in een museum, wandelingen maken, van lekkernijen genieten of shoppen. Ook ben je in de gelegenheid om meer dan 700 jaar terug in de tijd te gaan naar de Deense middeleeuwen, naar wat er over is van de burcht Kalø Slotsruin. 

Hier staan tips voor hoe je de natuur kunt ervaren

 

Langs 250 km gevarieerde kust 

De kusten vormen een hoofdstuk apart, met brede zandstranden en indrukwekkende kliffen. Geniet van een heerlijke vakantie op de witte, buitengewoon kindvriendelijke stranden, een visvakantie met ongelooflijk goede mogelijkheden om vanaf de kust te vissen. Je kunt er ook fantastisch kitesurfen, terwijl er langs de stranden ook allerlei andere vormen van buitenleven mogelijk zijn. 

De kindvriendelijke zandstranden van Djursland

Djursland grenst aan drie kanten aan zee, waardoor er goede mogelijkheden voor een strandvakantie of activiteiten aan de kust zijn. Er zijn maar weinig plaatsen in Denemarken die het geluk hebben dat ze over meer dan 100 stranden langs een 250 km lange kust beschikken. De stranden van Djursland kennen ondiep water en hebben wit zand, ze zijn dus ideaal voor kinderen. Een deel van de stranden voert de Blauwe Vlag, wat een garantie voor schoon zwemwater en aangename faciliteiten is.

Bekijk hier een selectie van stranden 

Vandretur i Nationalpark Mols Bjerge på Trehøje, Djursland

Het Nationale Park Mols Bjerge – het ijstijdlandschap van Denemarken

In de Deense heuvels is het uitzicht adembenemend. Je kunt op enorme hellingen uitkijken over de baaien Kalø Vig en Ebeltoft Vig. De hellingen zijn ontstaan doordat het ijs circa 18.000 jaar geleden het land vooruit schoof. Je vindt er ook een smeltwatervlakte, diepe ravijnen en markante kraters die doodijsgaten worden genoemd. Dat zijn afdrukken van kolossale ijsblokken. Tijdens de trek van het ijs braken er brokken van de gletsjers af, die duizenden jaren in het landschap bleven liggen en langzaam maar zeker smolten. Je kunt de magie ervaren tijdens wandelingen, op de fiets of in badkleding, en gewoon genieten van de stilte en het uitzicht vanaf een van de heuvels in Mols. Op het 60 km lange Mols Bjerge-pad, dat voldoet aan de kwaliteitsnormen van de Deense Wandelbond Dansk Vandrelaug, loop je o.a. langs het iconische Trehøje en Agri Bavnehøj op 137 meter boven de zeespiegel.

Bekijk hier hoe je het Nationale Park het best kunt beleven

 

Sportvisserij in zee en fjord

De natuur langs de kusten is gevarieerd. Dit geldt tevens voor de onderzeese landschappen die afwisselen tussen zeewiergordels, steenbanken en zandbanken – diep water dicht bij de kust en goede stromingsomstandigheden. Dit biedt prima mogelijkheden om te vissen, en omdat Djursland kusten heeft in het noorden, zuiden, oosten en westen zijn de mogelijkheden optimaal. In Naturpark Randers Fjord komt het zoete rivierwater samen met brak en zout water uit de fjord en de zee. Hier vind je goede visplekken en mogelijkheden voor activiteiten via het informatie- en bezoekerscentrum Kyst- og Fjordcentret. 

Sportvisserij in zout of zoet water 

Djursland op de fiets

De tocht door land en stad, langs de zee of door het bos wordt heel anders als je die op twee wielen maakt. In Djursland zijn allerlei gemarkeerde fietsroutes, die kriskras met elkaar verbonden zijn. Je kunt een heerlijke fietstocht over de opgeheven spoorbanen maken. Het omringende landschap verandert voortdurend. Probeer bijvoorbeeld eens het 45 km lange Gjerrildbanesti van Gjerrild naar Allingåbro. 

Bij Ryomgård komt het pad uit op de route Kaløstien, die verder gaat naar de Kalø Slotsruin. Hier gaat het steil omhoog, je hart gaat sneller kloppen en je krijgt de fraaiste uitzichten over Djursland. Bij Kalø kom je bij de mooie fietsroute Kulturringen, die door het landschap slingert naar Agri Bavnehøj en over Mols. De route gaat verder naar het noorden, langs o.a. Djurs Sommerland en naar de noordkust van Djursland.

Langs fjord en zee aan de noordkust kun je een blik werpen op de cultuurhistorie van de kust via de fietsroutes Lodsstien en Nordsøstien, die beide langs het water lopen: van Udbyhøj naar Grenaa en verder naar Ebeltoft. Je kunt daarvandaan je weg vervolgen over de opgeheven spoorbaanroute, het Gravlevstien, en een kijkje bij de dieren op de savanne nemen in Ree Park Safari. 

Begeleide wandelingen en fietstochten op eigen houtje, lees meer

 

Ebeltoft by, stokroser og bindingsværk, Djursland

Ebeltoft – toeristenstad nr. 1 in Djursland

In het oude stadsdeel van Ebeltoft vind je nostalgie in overvloed. Cafés, restaurants en interessante winkels liggen idyllisch in de kronkelige middeleeuwse straten met kinderkopjes, vakwerkhuizen en stokrozen. De stad staat bekend om de levendige handel, met een verleidelijk aanbod voor iedereen. Ebeltoft is als enige stad aan de oostkust van Jutland op het westen gericht en daarom kun je er fantastische zonsondergangen meemaken.

Zij aan zij in een maritieme omgeving ligt het museumschip Fregatten Jylland, het langste houten schip ter wereld, en Glasmuseet Ebeltoft, dat wereldwijd bekend staat om zijn unieke collectie internationale moderne glaskunst.

Ontdek waarom de stad zo populair is

 

Grenaa centrum, shopping på Djursland

Grenaa – shoppen in speciaalzaken

Grenaa is de grootste stad van Djursland en is ook historisch gezien altijd een belangrijke handelsstad in Djursland geweest. In de stad vind je een grote hoeveelheid speciaalzaken met een breed assortiment merkartikelen die je nergens anders in Djursland vindt. Op het charmante middeleeuwse plein staan gebouwen uit allerlei tijdvakken die van de ontwikkeling van de stad getuigen. De kerk Grenaa Kirke markeert het plein in al zijn grootsheid en het fraaie oude koopmanshuis van vakwerk vertelt de geschiedenis van een handelsstad vol tradities. 

Lees meer over de grootste handelsstad van Djursland

 

Ø ferie i Danmark, Afgang fra Grenaa til Anholt, Djursland

Anholt – een paradijs in het Kattegat

Anholt, een eiland halverwege Zweden en Denemarken, is een van de meest geïsoleerde eilandgemeenschappen van het land. Hier vind je zee, duinen, eindeloze stranden en fantastische vergezichten. Anholt is een natuurparel met ’de woestijn’ Ørkenen, het grootste heidegebied van Noord-Europa, dat een van de meest karakteristieke natuurgebieden in Denemarken is.

Beleef het meest geïsoleerde eiland van Denemarken

Hier vind je meer informatie en aanraders voor wat je in Djursland kunt zien en beleven, start hier